Download MicroDomain PcSecure

MicroDomain PcSecure Presse

Anmeldelse i Politiken Computer tillæg 16-4-1998

Af Peter Høstved

PC Secure: Ikke sjovt!

Det lykkedes ikke vores test-elever at trænge gennem PC Secure, som de mente 'Ikke var spor sjovt'. Programmet er effektivt - men også svært at sætte op, ligesom det giver problemer med visse ældre programmer

Næste program ved eksamensbordet var PC Secure fra Conel Software. Igen var opgaven at drengene skulle bryde ind i systemet, og få fat i en C-prompt med alt hvad det indebærer af risiko for ødelæggelser på harddisken. For at trimme programmet, der har mange indstillinger, blev Poul Dobel fra Conel Software bedt om at hjælpe med at få sat softwaren op til almindelig skolebrug.

Der var adgang til at læse og skrive på diskettedrevet A og harddiskens drev D, hvor eleverne gemmer deres filer. Lokalnetværket var åbent og man kunne læse fra cd-drevet. C-drevet blev skrivebeskyttet.
Michael og Rasmus kendte betingelserne og gik i gang klokken 14.16 med at finde startfilen autoexec.bat. Det tog kun nogle få sekunder at rette i denne opstartsfil via notesblok, men da resultatet skulle gemmes, opstod der et uventet problem. Det var umuligt at få lov til at gemme den nye opsætning. Så prøvede drengene en anden mulighed, at gemme som autoexec.ny og derefter slette den gamle. Dette mislykkedes også, da hele C-drevet var skrivebeskyttet. Med et højreklik på musen kunne skrivebeskyttelsen fjernes, men igen blev drengene nægtet adgang til at gemme.

Her tillod firmaets repræsentant sig et lille smil, for han vidste godt hvor det bar hen. Michael og Rasmus prøvede derefter alle julelegene med tvungen fejl-sikker tilstand og boot-diskette, men der blev nægtet adgang til at starte fra disketten. Biblioteket (folderen) med alle systemoplysningerne kunne drengene heller ikke komme ind i, så klokken 14.46, efter 30 minutters anstrengelser strakte Michael og Rasmus våben med kommentaren: "Det er et lorteprogram, det er ikk' spor sjovt."

PC Secure er ikke helt let at sætte op. Poul Dobel måtte indkaldes for at få alle programmer på C-drevet til at køre, da visse ældre programmer kræver adgang til C-drevet for at skrive temporære filer i roden. Der var især problemer med grafikprogrammet "Flamingo," men efter en justering kørte alt fint.

Det anbefales at tildele samme rettigheder til alle brugere, så der er adgang til elevernes drev, mens alt andet er skrivebeskyttet. Administrator skal indtaste to passwords (kodeord) for at låse op, og derefter igen taste to gange for at få adgang til opsætningen. Der er en tidsgrænse på fem minutter, så man skal jævnligt bekræfte, at man har rettighed til at redigere brugerfladen.

Når man har justeret programmet, kan opsætningsprofilen kopieres til alle de andre computere, hvilket sparer megen tid. En ulempe ved dette program må absolut være den meget høje grad af sikkerhed, for hvad kan eleverne så ikke finde på i stedet for. Slette hinandens filer på D-drevet eller øve fysisk hærværk mod computerne i frustration over ikke at kunne lægge "tags" i systemet.

Dette program må være et "must" for alle store computerbutikker, der har mange maskiner stående til brug for kunderne.

Konklusion: PC Secure ver. 1.2 er vanskeligt at sætte op, men til gengæld vil det spare oceaner af tid for edb-tilsynsførende. Eleverne er fuldstændig lukket ude fra alle følsomme oplysninger, og derved effektivt hindret i at øve elektronisk hærværk på computerne. Programmet kører fint sammen med netværk. For tiden det bedste sikkerhedsprogram på markedet til Windows 95.